Potrivitul oficialului ucrainean, Roman Bezsmertnyi, Kievul așteaptă un schimb între cei 208 deținuți ruși care își ispășesc pedepsele în închisorile ucrainene și cei 68 de ucraineni arestați în Rusia.

„Cel mai important - s-a ajuns la un acord privind începerea procedurii de schimb a prizonierilor de război, deținuți ilegal, persoane condamnate în raportul de 208 la 69”, a declarat acesta.

Roman Bezsmertnyi reprezintă Ucraina în grupul de lucru pe probleme politice din cadrul Grupului de Contact Trilateral, un organism care are scopul de a găsi o soluție pe cale diplomatică a conflictului din estul Ucrainei, notează Mediafax.

Acordul a fost încheiat în capitala statului Belarus, Minsk, în urma discuțiilor din grupul trilateral, ai cărui membri sunt Rusai și Organizația pentru Securitate și Cooperare din Europa, un mecanism de securitate european însărcinat cu monitorizarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei.

Bezsmertnyi nu a anunțat care va fi data exactă de efectuare a schimbului, dar a afirmat că procedurile pregătitoare ar putea dura câteva luni.

Vadim Pristaiko, un oficial prezidențial și nominalizat pentru postul de ministru de Externe al Ucrainei, a declarat săptămâna aceasta că Ucraina și Rusisa au decis că acest schimb ar putea avea loc în următoarele luni.