Feridun Tüfekçi (Feridun Tiufecci) se afla în detenție în Turcia din momentul în care a fost expulzat din Republica Moldova, în septembrie 2018. Starea de sănătate a bărbatului s-a agravat în pușcărie, a declarat soția sa, Galina, pentru Jurnal TV. Asta pentru că în penitenciar nu ar avea parte de îngrijiri medicale.

Feridun Tüfekçi a venit în țara noastră la studii, pe când avea 17 ani. A practicat jurnalismul, activând o perioadă și la o televiziune din Turcia, în calitate de corespondent străin. Amintim că pe 6 septembrie anul trecut, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău. Acolo au fost îmbarcați într-un avion și duși în țara lor de origine, Turcia. Autoritățile de la Chișinău declarau la acea vreme că ei ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis anterior o hotărâre, prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat drepturile la libertate și siguranță ale respectivilor cetățeni turci. Guvernul de la Chișinău trebuie să plătească 125 de mii de euro în cazul a cinci profesori, iar plângerile celorlalți doi sunt în proces de examinare la Înalta Curte de la Strasbourg. În august, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. În acest caz sunt cercetați șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, și fostul director adjunct al SIS Alexandru Baltaga, care a fost plasat în arest preventiv la domiciliu.