„Laboratorul virusologic din cadrul ANSP dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

Laboratorul își consolidează în continuare capacitățile de diagnostic în comun cu biroul de țară al OMS pentru inițierea colaborării cu laboratoarele de referință regionale cu posibilități de diagnostic a infecției cu Coronavirus nou. ANSP dispune de specialiști certificați la nivel internațional pentru asigurarea transportării materialului biologic, în caz de necesitate, într-un laborator de referință în scopul confirmării bolii”, informează responsabilii de la Ministerul Sănătății.

În scopul prevenirii cazurilor de boală şi a complicaţiilor post-gripale în grupurile de populație cu risc sporit de îmbolnăvire, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a asigurat vaccinarea antigripală a 100 000 persoane în sezonul 2019-2020.

În contextul acțiunilor de prevenire, dar și depistare precoce a 2019-nCoV, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a avut o întrevedere, la 23 ianuarie, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, E.S. Zhang Yinghong. 

În cadrul întâlnirii, părțile au discutat despre măsurile de vigilență în răspândirea virusului, precum și măsurile de prevenire a apariției acestuia pentru a garanta sănătatea şi siguranţa cetățenilor Republicii Moldova. 

Oficialul chinez s-a arătat deschis pentru a oferi tot suportul informativ necesar țării noastre despre evoluția răspândirii 2019-nCoV și pașii întreprinși de autoritățile Chineze. La întrevedere au mai participat reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică și ai Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Simptomele noului coronavirus

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie).

În scopul prevenirii cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), Organizația Mondială a Sănătății recomandă respectarea măsurilor de precauție, prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;

  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;

  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;

  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care indică prezența unei boli respiratorii, înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.