„Pentru prima dată, rușii și occidentalii au fost de acord să scape de acest miliardar greoi, care a stăpânit din plin prin corupție și instaurarea fricii în mica republică ex-sovietică. În cele din urmă, a renunțat la putere. După nouă ani de regim de teroare, „oligarhul toxic” Vladimir Plahotniuc a fugit pe 18 iunie, spunând într-o declarație că „nu se mai simte în siguranță în Moldova”. De atunci, o coaliție improbabilă între partide pro-europene și pro-ruse conduce în cea mai săracă și coruptă țară din Europa. Dar „umbra lui Vlad” încă mai atârnă”, scrie cotidianul francez.

Autorul articolului mai scrie că diplomații vorbesc despre Plahotniuc mai mult în șoaptă, numindu-l „Domnul P.”, dar și despre cum Plahotniuc a reușit să controleze politicieni, bănci, presă, justiția, poliția și aproape toate instituțiile din Moldova.

„Nimănui nu-i place să vorbească despre el: toată lumea se teme. Cei care acceptă, preferă să nu fie menționați. (...) Născut în 1966 într-un sat moldovenesc, într-o familie de profesori, Vladimir Plahotniuc a devenit acest atotputernic miliardar după ce a crescut în lumea sumbră a „businessului” și politica post-sovietică”, se mai spune în articol.