Totodată, legislativul a cerut acestor instituții să înainteze acțiuni civile în interesele statului, ale persoanelor juridice de drept public pentru recuperarea prejudiciilor aduse RM, în urma „jafului secolului”.

„RM a fost bulversată de o fraudă fără precedent în istoria sa, când un grup de persoane, într-un mod barbar au sustras din sistemul bancar al RM zeci de miliarde de lei. Spre regret, procesul de identificare și atragere la răspundere a celor care se fac vinovați de furtul miliardului este nesatisfăcător”, a menționat deputatul PSRM Vladimir Țurcan, unul dintre autorii proiectului.

„Apucați-vă de treabă, pentru că coodonatorul a plecat, poate duhul lui mai este pe-aici. Nu începeți cu fum ca azi dimineață cu descinderile de la Poșta Moldovei și Serviciul Vamal”, s-a adresat procurorilor deputatul PAS, Igor Grosu.

Chiar și deputații din fracțiunea Șor au anunțat că vor vota pentru acest proiect. „Suntem pentru o anchetă corectă și pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere”, a spus Marina Tauber.

Precizăm că, potrivit raportului Kroll 2, pe lângă grupul Șor, fostul lider al PD, Vladimir Plahotniuc, se numără printre beneficiarii furtului miliardului.