Venit în plenul Parlamentului, ministrul Finanțelor a explicat că noile modificări legislative presupun că în cazul în care capitalul statutar constituie de la 4 la sută până la 10 la sută, din totalul obligaţiilor monetare ale Băncii Naţionale, 50 la sută din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la venitul bugetului de stat. Dacă acest capital statutar constituie mai mult de 10 la sută din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Deputații din opoziție s-au întrebat dacă vor putea fi acoperite pierderile financiare în cazul unei crize valutare sau a întregului sistem bancar.

„Haideți s-o luăm așa încetișor ca toată lumea să înțeleagă. Spuneți-mi, vă rog, din ce surse apar profiturile BNM-ului?”, a întrebat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

„Există legea cu privire la activitatea Băncii Naționale a Moldovei unde sunt specificate toate sursele de venituri din care se acumulează profitul Băncii Naționale”, a răspuns ministrul Finanțelor.

A urmat în jur de o oră de dezbateri.

Igor Grosu: „Eu înțeleg că Dumneavoastră nu știți. Pentru că e o rușine! Un cogeamite ministru al Finanțelor să nu spună că sunt trei surse...”

Sergiu Pușcuța: „Nu faceți aprecieri! Eu nu v-am spus cine sunteți Dumneavoastră!”

Igor Grosu: „Asta cum aș spune eu o chestie - Constituția e... citiți Constituția! Avem aici un ditamai ministru al Finanțelor, care trebuie să răspundă foarte punctual!”

Sergiu Pușcuța: „Prima sursă de venit este din plasarea rezervelor naționale publice ale Republicii Moldova, doi - sunt veniturile obținute din acele credite și plasamente pe care le face Banca Națională în raport cu băncile comerciale, mai sunt și dobânzile percepute de la bugetul de stat pentru datoria de stat internă.”

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM: „Cetățenii trebuie să înțeleagă un lucru - astăzi Guvernul a găsit o soluție pentru a micșora povara asupra bugetului și în această situație banii din buget noi îi vom putea îndrepta spre programe sociale, programe de infrastructură și scopuri interesante cetățenilor.”

Alexandru Slusari, deptuat PPDA, vicespeaker: „Este un proiect al președintelui Dodon, care încearcă din răsputeri să arate de ce timp de patru ani el nu a putut să anuleze legea miliardului, dar nici n-a încercat în realitate. Noi deja 2,3 miliarde am achitat. Avem de achitat încă 22 de miliarde și aceste 218 milioane, care sunt propuse, au o țintă electorală. Nu se termină viața cu 2020 și cu alegerile prezidențiale! Noi am am mai auzit că „e posibil, nu-i posibil”... Și au fost furate miliardele.”

Igor Grosu: „Acesta-i BNM-ul, iar acesta-i bugetul. Pur și simplu din acești 200 de lei, luăm 100 și-i punem aici și peste cinci minute îi luăm înapoi și-i punem tot aici! Nimic deosebit. Luăm și-i mutăm dintr-un buzunar în altul! Iată asta noi facem.”

Radu Marian, deputat PAS: „Acum noi dacă o să introducem acest mecanism de stimulare a profiturilor, o să subminăm capacitatea în a stăvili inflația. Și ce o să se întâmple? Noi riscăm să ducem la creșterea prețurilor. Și de asta o să fie afectați cei mai vulnerabili oameni.”

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM: „Vă pare rău că nu ați venit voi cu inițiativa aceasta? Păi, nu veniți cu 100 de inițiative! Veniți cu una-două gândite, pe care noi să le putem vota cu cea mai mare plăcere. Încă veniți și învinuiți pe cineva în PR! Dar ce oare? 20 de luări de cuvânt n-o faceți de dragul PR-ului?”

Lilian Carp, deputat ACUM: „Golovatiuc a recunoscut că acest proiect nu are nimic cu recuperarea banilor. Acest proiect de lege nu face decât ca banii să fie luați din alte surse. Trebuie să fim sinceri când prezentăm un proiect de lege să nu facem propagandă. Acest proiect doar va scoate banii din altă pușculiță, nu induceți lumea în eroare.”

Sergiu Litvinenco, deputat PAS: „Prin acest proiect de lege nu se recuperează nimic din miliardul furat, rămâne pe spatele cetățenilor. Este rușinos ca actualul guvern să nu facă pași serioși să recupereze acești bani”.

Vlad Bătrâncea: „Ați abordat subiectul, patetic, teatral. Cetățenii să nu creadă că noi ne ocupăm azi cu recuperarea miliardelor furate. Prin acest proiect ne propunem să responsabilizăm BNM. Procuratura trebuie să se ocupe de miliardul furat. Vă pare rău că nu ați venit voi cu această inițiativă?”

După aproape o oră de dezbateri, deputații PSRM și PD au votat proiectul de lege în ambele lecturi. Președintele Igor Dodon a venit cu replica pe Facebook. El scrie că deputații din opoziție ar fi votat, cităm: „Împotrivă ca povara miliardului să fie scoasă de pe umerii cetățenilor”.