Ofițerii Direcției Antidrog al Inspectoratului Național de Investigații, în conlucrare cu angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, precum și ai Serviciul de Informații și Securitate, au documentat persoanele timp de 4 luni.

În această perioadă, autoritățile au recepționat mai multe informații în care erau vizate persoane de origine străină, în special studenți ai USMF „N. Testemițeanu” și Universității Agrare de Stat din Moldova, care cumpărau și ulterior le vindeau persoanelor apropiate droguri de tip marijuană hidroponică.

Liderul și organizatorul grupului este o persoană din Israel, cu vârsta de 23 de ani, student al USMF „N.Testemițeanu” în anul IV de studii. Acesta procura droguri de la un cetățean al Moldovei, cu care convenise să cultive plante de canabis doar pentru el. Însă, ulterior acesta le vindea marijuana studenților străini. Un gram de marijuană era vândut la prețul de 200 de lei.

Opt persoane au fost reținute, iar alte 10 persoane sunt cercetate în stare de libertate. Dintre aceștia, 13 la număr sunt cetățeni străini și doi sunt din Moldova.

Toate persoanele cercetate au fost supuse testării narcologice, iar 14 din ei, toți studenți străini, au primit rezultat pozitiv la consumul de marijuana. Dacă vor fi găsite vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Pe caz au fost efectuate 34 de percheziții în raionul Cahul și în capitală. În rezultat, au fost depistate și lichidate două laboratoare de producere, cultivare și prelucrare a plantelor de canabis: unul dislocat în r-nul Cahul, altul în mun. Chișinău. De asemenea, au fost depistate mai multe pungi cu droguri.

Centrul Antiterorist al SIS a semnalat faptul că pe palier extremist – terorist și prevenire a radicalizării au fost stabiliți indici precum că persoanele investigate se încadrează în profil de radicalizare. Drept consecință a consumului de droguri, străinii din comunitatea arabă denotau un comportament agresiv și violent, cu interes pentru de arme, pagini web cu conținut radical, inclusiv acțiuni infracționale care pot fi conexate acțiunilor teroriste pe teritoriul Moldovei.

La reținerea infractorilor au fost implicați angajații Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger” al IGP și Alfa SIS.