Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a fost stabilit prin Legea nr.170, în anul 2018 și le permit autovehiculelor din regiunea transnistreană să circule inclusiv în spațiul european.

Biroul pentru reintegrare informează că pentru a asigura funcționarea în continuare a celor două puncte de înmatriculare a autovehiculelor, Guvernul a aprobat, la 26 august, propunerea de extindere a termenului de activitate a lor, expediind Parlamentului spre aprobare un proiect de modificări legislative.

„Anterior, în cadrul ședinței reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului în format 1+1, Chișinăul a propus efectuarea unei vizite comune la faţa locului, doar că din motive necunoscute Tiraspolul nu a formalizat acceptul său. În aceste condiţii, începând cu ziua de astăzi, angajații Agenției Servici Publice (ASP) se vor retrage temporar din ghișeele de la Râbniţa şi Tiraspol, lucru despre care a fost notificată din timp partea transnistreană”, menționează serviciul de presă al instituției.

Potrivit aceleeași surse pe durata a 2 ani, s-au deplasat în afara hotarelor Republicii Moldova 1143 de unităţi de transport cu numere de model neutru, ceea ce constituie 4718 traversări atît spre sensul de intrare spre România, cît şi pe sensul de intrare spre Ucraina. Doar în perioada anilor 2019 - luna august 2020, la Agenţia Servicii Publice au fost preschimbate permise de conducere transnistrene în cele de model naţional 8375 de acte.

Prin urmare, proprietarii şi posesorii mijloacelor de transport reînregistrate la ghişeele de la Tiraspol şi Rîbniţa de către angajaţii ASP permit nu doar traficul rutier internaţional, dar şi posibilitatea identificării conducătorului auto şi documentării cazurilor de încălcare a regulilor de circulaţie rutieră în corespundere cu legisaţia naţională în vigoare.