Susţinând un discurs în faţa parlamentarilor ruşi, Putin a estimat ca fiind „posibil să fie "resetat" contorul ce limitează la două mandate prezidenţiale”, după adoptarea revizuirii Constituţiei, ceea ce i-ar permite să candideze din nou după încheierea mandatului său actual, în 2024.

Propunerea de amendare a Constituției a venit din partea deputatei Valentina Tereșkova (Partidul Rusia Unită).

„Nu e vorba despre Putin, e vorba despre noi, poporul rus, și viitorul nostru. De ce să complicăm lucrurile și să creăm obstacole inutile? Trebuie să planificăm totul onest și deschis”, a spus inițiatoarea amendamentului, Valentina Tereșkova, potrivit agenției TASS.

„În principiu, această opţiune ar fi posibilă, însă cu o condiţie: în cazul în care Curtea Constituţională va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale” şi „doar dacă cetăţenii susţin un asemenea amendament în timpul votului naţional din 22 aprilie”, a fost declarat Vladimir Putin.

Președintele Rusiei a afirmat de asemenea că „o putere prezidenţială puternică este absolut necesară pentru Rusia” şi că „situaţia economică şi securitară actuală o reaminteşte încă o dată”.

Recunoscând că „ruşii trebuie să aibă în orice fel de alegeri o alternativă”, el a estimat cu toate acestea că „stabilitatea este poate mai importantă şi trebuie să fie prioritară”.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat de asemenea împotriva organizării de alegeri legislative anticipate, solicitate de mai mulţi deputaţi pe fondul profundei reforme constituţionale dorite de preşedintele rus. „Nu văd necesitatea de a organiza alegeri legislative anticipate”, a spus el.

Citește și Vladimir Putin vrea ca noua Constituție să îl menționeze pe Dumnezeu și să prevadă interzicerea căsătoriilor homosexuale

Deputaţii ruşi au adoptat marţi în a doua lectură, cea mai importantă, amendamentele constituţionale dorite de preşedintele rus Vladimir Putin şi menite să marcheze Rusia pentru următoarele decenii.

Anunţată pe neaşteptate de Putin în ianuarie, această primă revizuire a Constituţiei de la adoptarea sa în 1993 este considerată pe larg drept o modalitate a preşedintelui rus de a se pregăti de 2024, anul când se va încheia ultimul său mandat prezidenţial.