Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a prezentat astăzi statistica privind situația RM la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2019. Juristul Vladislav Gribincea susține că în Republica Moldova, atunci când este vorba despre CtEDO, se operează mai mult cu mituri decât cu adevăruri.

„Cu două zilele în urmă a fost publicat raportul de activitate al Curții Europene pentru Drepturile Omului pentru anul 2019. CRJM a făcut o analiză a acestor date a CtEDO în privința RM. În 2019 CtEDO a înregistrat cu 22% mai puțin decât în 2018, cetățenii se adresează mai rar, dar acest lucru nu confirmă că aceștia au mai multă încredere în justiție”, afirmă Gribincea.

În 2019, Curtea Europeană a înregistrat 635 de cereri din partea cetățenilor RM, cel mai mic număr de cereri înregistrat în ultimii 12 ani. În 2019 ne-am situat pe locul 5, statistica arătând că un moldovean a depus cerere de 3,4 mai des decât cetățenii altor state.

95% din plângerile CtEDO au un potețial mare de succes pentru reclamant

Până la 31 decembrie 2019, CtEDO a adoptat 441 de hotărâri, astfel RM se afla pe locul 12 după numărul de hotărâri ale Curții, din cele 47 de țări membre. Alte 1.056 de cereri așteptau să fie examinate.

Juristul a mai menționat că 95% din cererile ajunse la curte au un potențial mare de succes pentru reclamant.

„Cel mai important este cazul profesorilor turci. Curtea Europeană a dat o hotărâre foarte rapid, în mai puțin de un an de zile. În acest caz, Curtea Europeană a constatat că, comportamentul autorităților a fost unul arbitrar, cu încălcarea compentențelor procedurii de scoatere din țară. În urma acestei hotărâri, trebuie să urmeze acțiuni dure pentru cei implicați”, punctează Gribincea.

Altă cauză în care CtEDO s-a pronunțat este cazul Mătăsaru, conscut pentru protesteloe sale extravagante. Una dintre manifestațiile lui s-a finalizat cu acuzarea penală pentru huliganism și condamnarea la închisoare cu suspendare. Curtea Europeană a decis că acest lucru este inadmisibil.

În total, RM a fost obligată de către CtEDO, în 22 de ani, să plătească peste 17 milioane de euro reclamanților. Dintre acestea, mai mult de jumătate de milion de euro au fost în urma hotărârilor Curții din 2019.

Cea mai mare compensație morală pe care Guvernulu RM a fost obligat să o achite a fost în cazul profesorilor turci - 125 de mii de euro în total (câte 25.000 de euro pentru fiecare).