Un pacient care contractase ciuma a murit în urma unor complicații ale sistemului circulator. Medicii nu au menționat însă cum a contractat boala responsabilă pentru una dintre cele mai teribile epidemii ale omenirii.

Autoritățile din Baotou au ordonat localnicilor să-și dezinfecteze zilnic locuințele, iar oamenii au fost testați pentru ciumă bubonică. Până în prezent nu a mai fost raportat niciun alt caz de îmbolnăvire. 35 de persoane care au intrat în contact cu pacientul decedat au fost plasate în izolare.

Recent, un adolescent în vârstă de 15 ani suspectat de infecţie cu bacteria care provoacă ciuma bubonică a murit în provincia Gong-Altai din vestul Mongoliei. Cazul a fost confirmat de rezultatele testelor de laborator, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară. ''Rezultatul unui test de reacţie de polimerizare în lanţ (PCR) a dezvăluit că ciuma bubonică a provocat moartea unui băiat de 15 ani", a declarat Dorj Narangerel, director al Departamentului de relaţii publice şi monitorizare din Ministerul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Adolescentul din Mongolia ar fi consumat carne de marmotă cu puţin timp înaintea decesului, potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice (NCZD).

Două cazuri de ciumă bubonică au fost confirmate recent în provincia vecină Khovd, pacienţii fiind doi fraţi care au mâncat carne de marmotă.

Autoritățile chineze au emis o alertă de nivel 3, interzicând vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma.